Gurbette Hasbihal / Yeni Yıl


Yeni Yılınız Kutlu Olsun * Sala we ya nû pîroz be * Среќна Нова Година – Srekjna Nova Godina * Sretna nova godina * Sheta Brikhta * Շնորհավոր նոր տարի * Kali xronia eutichismenos o kainourgios chronos * שנה טובה – Shana tova * shnorhavor nor tari * A gut yohr * Gëzuar vitin e ri * честита нова година * Gilocavt akhal tsels * Bonne Année * Happy New Year * Ene boune anéye, Ene boune sintéye * Gelukkig Nieuwjaar * Ein gutes neues Jahr * Yeni İliniz Mubarek * Yangi Yil Bilan * Ευτυχισμένο το νέο έτος * Zhana zhiliniz kutti bolsin * С Новым Годом – Yaña yıl belän * S Novim Godom * مبارک نو سال * سعيدة سنوات * Naya Saal Mubbarak Ho * Nave sal di mubarak * Subho nababarsho * Sanah Jadidah * Sal -e- no mobarak * Kul ‘am wa antum bikhair * xin nian kuai le * Vav varsh ki subhkamna * Xeleri Ǯanape

Yeni bir miladi yılın hepimize güzellikler getirmesi dileğiyle başlayım bu kez.

* * *
Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve bir sonraki yılın başlangıcı. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.

Hicrî takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir kamerî (ay) takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir.

Celali takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

Bir de bizim Osmanlıda kullanılan Rumi takvime göre yılbaşımız var: Kalandar. Yeni takvime göre 13 Ocak tarihine denk gelen Kalandar’ın 1’i gecesi çocukluğumuzun ve ilk gençliğimizin en büyük eğlencelerindendi. Ayrıntısını sonraki yazıya bırakalım, çünkü yazacak çok şey var.

***
İnsanlar yeni yılları yeni bir başlangıç olarak kabul ettikleri için bu yılın başlangıcında da yeni yeni umutlar ve beklentiler içine girerler. Kimi eğlenir, kimi dostlsrıya zaman geçirir, kimi dua eder kimi de hiçbir şey yapmaz; normal bir gün gibi davranır.

Bu yüzden her kim ne zaman yeni bir yıla giriyorsa, yeni umutları hep gerçek olsun. Sevdiklernizle  hep mutlu, sağlıklı olun.

Sevgiyle, dostlukla ve yepyeni umutlarla kalın.

* * *

www.facebook.com/iskefiyeli68
kaynar.yavuz@gmail.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar